Over mij
-
Mijn naam is Digna Huinink en ik ben muziektherapeut. In 2018 kwam ik voor het eerst in aanraking met vrijwilligerswerk als muziektherapeut voor Connect by Music. Deze ervaring was in het begin schokkend, maar mooi tegelijkertijd. Hoe zijn deze onmenselijke omstandigheden mogelijk op drie uur vliegen hier vandaan? Het mooie aan de ervaring was de vreugde, troost, hoop en verbinding die de muziek bracht aan de mensen.
Muziektherapie
Muziektherapie in het algemeen is een behandelingsvorm waarbij muziek ingezet wordt om mensen te helpen met een hulpvraag. In het vluchtelingenkamp wordt muziek bijvoorbeeld ingezet om verbinding te creëren tussen de mensen en een community op te bouwen, om plezier, afleiding en ontspanning te bieden, om samen zingeving of een doel te vinden, om zelfvertrouwen op te bouwen en om jezelf te kunnen uiten. Lees in deze rubriek meer over het werken als muziektherapeut in Lesbos.
Master Muziektherapie
Tijdens het vrijwilligerswerk besloot ik de master muziektherapie te gaan doen aan het ArtEZ Conservatorium Enschede. In 2017 had ik daar al mijn bachelor muziektherapie afgerond. Voor mijn onderzoek binnen de master ging ik in januari en februari 2019 terug naar Lesbos. Mijn onderzoek was gericht op songwriting met minderjarige en adolescente jongens in vluchtelingen-kamp Moria. Ik wilde uitzoeken wat zij tot expressie zouden brengen tijdens ‘therapeutic songwriting’, het schrijven van liedjes binnen een therapeutische context.
Onderzoek
Uit het project zijn tien liedjes gerold waarvan de liedteksten zijn vertaald. Deze liedteksten zijn geanalyseerd en hier zijn thema’s en categorieën uitgekomen. Met de uitkomsten van het onderzoek wilde ik inzicht krijgen in de gevoelens en gedachtes van de vluchtelingen en in de functionaliteit van songwriting in een kamp. Een van de uitkomsten is dat er het meest over negatieve gevoelens en over familie geschreven werd. Wil je meer over het onderzoek weten, neem dan contact met mij op!
'The refugee experience'
Alle ervaringen van de master opleiding kwamen samen in het benefietconcert dat ik voor het vak ‘Community Music Therapy & Leadership’ organiseerde. Het evenement “The refugee experience: a benefit concert” had als doel de maatschappij bewust maken van de situatie van vluchtelingen door het publiek in de huid van een vluchteling te laten kruipen via verschillende vormen van kunst (muziek, verhaal, poëzie en aankleding). Daarnaast werd geld opgehaald voor Connect by Music.
Toekomst
Met dit album hoop ik awareness te blijven verspreiden over de situatie, maar ook de gedachtes, gevoelens en talenten van de jongeren. Mocht je nou interesse hebben in een songwriting workshop of nog zo'n dergelijk project, neem dan contact met mij op. Bekijk hier ook eens de video die Studio Collector. maakte over het project tijdens de ArtEZ Finals. Like de Facebook pagina hieronder als je op de hoogte wilt blijven van ontwikkelingen rondom het album of het project!
'Mind the mind now'
Songs of Moria was met Connect by Music aanwezig op de 'Mind the mind now' conferentie in Amsterdam, oktober 2019. Deze conferentie over het belang van geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning in crisissituaties werd georganiseerd door het ministerie van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking en werd gehost door Minister Sigrid Kaag. Hier mocht het Connect by Music team laten zien hoe wij mentale ondersteuning geven aan vluchtelingen in Griekenland door middel van muziek. Songs of Moria kopieën werden meegegeven aan de gasten, waaronder de Minister zelf en Koningin Maxima. Kijk hier hoe onze ambassadeur Aeham Ahmad zijn boek en het Songs of Moria album weggeeft!